سیتریک اسید که معروف به جوهر لیمو است ، یکی از اسید های آلی دارای 3 گروه کربوکسیل با فرمول شیمیایی می باشد که می توان آن را در سیستم نامگذاری آیوپاک می توان به صورت : نام نهاد . از این ماده به طور گسترده ای به عنوان ترش کننده ، طعم دهنده و یا یک عامل کی لیت کننده استفاده کرد . تولید سالانه آن در جهان به بیش از دو میلیون تن می رسد . در صنعت پنیر سازی به عنوان کاتالیزگر جهت تخمیر سریع استفاده می شود . این اسید در غذاهای کنسرو شده ، مرباها و ژله ها و محصولات گوشتی به عنوان نگهدارنده استفاده می شود زیرا که با کاهش دادن pH محیط ، مانع رشد باکتری ها می شود . سیتریک اسید با مزه ترشی که دارد می تواند به آب میوه ها و نوشابه های گاز دار طعم ترش دلچسبی بدهد .
حالا چرا در نوشابه های گازدار استفاده می شود ؟ زیرا که سیتریک اسید با سدیم بی کربنات ( جوش شیرین ) مخلوط شده و گاز کربن دی اکسید آزاد می شود . معادله این واکنش به صورت : می باشد .
حالا می رویم سراغ پرسش و پاسخ در باره جوهر لیمو یا سیتریک اسید
- چرادر مکمل های غذایی استفاده می شود ؟ اکثر ویتامین ها . مواد معدنی در محیط اسیدی بهتر عمل می کنند از این جهت این اسید برای سرعت بخشیدن به جذب مواد غذایی استفاده می شود .
- علت استفاده آن در قرص های اسکوربیک اسید ( ویتامین ث ) چیست ؟ قرص ویتامین بدون وجود سیتریک اسید ، کاملا تلخ خواهد بود .
- سیتریک اسید به طور عمده برای چه مواردی استفاده می شود؟
معمولا به عنوان یک افزودنی غذایی برای طعم دهنده طبیعی و به عنوان نگهدارنده استفاده می شود. همچنین در لوازم آرایشی، برای اهداف پزشکی، به عنوان یک آنتی اکسیدان و در محصولات پاک کننده استفاده می شود - آیا اسید سیتریک و لیمو یکی هستند؟
تفاوت سیتریک اسید و آب لیمو در این است که سیتریک اسید یک ترکیب اسیدی غلیظ است، در حالی که آب لیمو حاوی سیتریک اسید ، آب، ویتامین C و سایر مولکولها است. آب لیمو نیز دارای ارزش غذایی است، اما سیتریک اسید حاوی مواد مغذی نیست و کالری بسیار کمی دارد. - آیا برای پوست بی خطر است؟
هنگامی که روی پوست استفاده می شود، ااین ماده در محصولاتی که حاوی گلیکولیک اسید و لاکتیک اسید در غلظت های 10٪ یا کمتر هستند، احتمالاً بی خطر است. اما در صورت استفاده نامناسب احتمالاً ناایمن است. استفاده نامناسب یا در غلظت های بالاتر از محصولات می تواند باعث سوختگی پوست شود . - چرا سیتریک اسید بی خطر است؟
اول، خبر خوب : مصرف غذاهای حاوی سیتریک اسید طبیعی (مثلاً از آب لیمو یا لیمو) فوایدی دارد زیرا به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند، به این معنی که از بدن در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کند. خوردن آنتی اکسیدان های فراوان به همه چیز از سلامت قلب گرفته تا پیشگیری از سرطان کمک می کند . - آیا اسید سیتریک قوی تر از لیمو است؟
یک چهارم قاشق چای خوری سیتریک اسید پودر شده معادل 1 قاشق غذاخوری آب لیمو است. 1 قاشق چایخوری سیتریک اسید پودر شده معادل یک چهارم فنجان آب لیمو (4 قاشق غذاخوری) است. سیتریک اسید pH را کاهش می دهد و به مخلوط میوه ترشی می بخشد، اما طعم خاصی به آن اضافه نمی کند. - کدام میوه بیشترین اسید سیتریک را دارد؟لیمو و لیمو ترش در میان میوهها، این اسید بیشتر در لیمو و لیموترش غلیظ است که 8 درصد وزن میوه خشک را تشکیل میدهد. منبع اصلی اسید در داخل بدن ناشی از متابولیسم درون زا در میتوکندری از طریق تولید ATP در چرخه این اسید است.
- آیا سیتریک اسید سمی است ؟ خیر ، در واقع اکثر مرکبات در حدود 10 درصد وزنی از این ماده را در خود دارند .
- در کجا از این اسید استفاده نکنیم؟ خاصیت خورندگی دارد و نباید روی سنگ طبیعی یا مرمر استفاده شود. اسید می تواند پوشش را تجزیه کند و ظاهری کدر به جا بگذارد.
- میزان PH اسید سیتریک مورد استفاده در مراقبت از پوست چقدر است؟ 2.2 ، بیشتر در محصولات مراقبت شخصی مانند محصولات مراقبت از پوست و آرایش استفاده می شود. این اسید دارای pH 2.2 (بسیار کمتر از pH طبیعی پوست شما 5.5) است، به همین دلیل است که دوزهای کمی از آن اغلب در محصولات زیبایی گنجانده می شود.
- آیا یک آنتی باکتریال است؟ نتایج نشان می دهد که این ماده دارای اثر ضد میکروبی قوی است و این اثر برای استافیلوکوکوس اورئوس دائمی است. از این رو می توان نتیجه گرفت که کاربرداین اسید در هر نقطه آلوده به عوامل بیماری زا در صورت انجام مطالعات دقیق بر روی سلامت انسان قابل تعمیم است.
- آیا می تواند به دندان ها آسیب برساند؟
غذاها و نوشیدنی های سرشار از این اسید باعث می شود مینای دندان به سرعت حل شود، به خصوص اگر بهداشت دهان و دندان را هر روز رعایت نکنید. با مراقبت مناسب از دندان، تعدادی از مطالعات نشان می دهد که هر کسی می تواند روند پوسیدگی دندان را مختل و حتی معکوس کند. - آیا برای کلیه ها مضر است؟ این اسید یک اسید طبیعی است که در میوه ها و آب میوه ها وجود دارد. هیچ ویتامین یا مواد معدنی ندارد، اما با این وجود برای افراد مبتلا به سنگ کلیه یا بیماری کلیوی بسیار مفید است.
- آیا موز این اسید را در ساختارش دارد ؟موز میوه های غیر مرکباتی با طعمی صاف، نرم و شیرین است. ممکن است سیتریک اسید کم یا اصلا نداشته باشند. با این حال، آنها حاوی برخی اسیدهای آلی دیگر هستند. برخی از اسیدهای آلی موجود در موز عبارتند از گلوتامیک اسید، اگزالیک اسید، کوئینیک اسید، مالیک اسید، آسپارتیک اسید
- چه چیزی بااین اسید واکنش نشان می دهد؟ می تواند با عوامل اکسید کننده، بازها، عوامل کاهنده و نیترات های فلزی واکنش دهد. واکنشها با نیتراتهای فلزی بالقوه انفجاری هستند. حرارت دادن به نقطه تجزیه باعث انتشار دود و بخار شدید می شود